Digitaal? Daar ben ik niet meer zo bang voor als vroeger!

Gepubliceerd op: 27 september 2024 15:15

Zou je wel eens willen oefenen op je smartphone of laptop, samen met iemand die er verstand van heeft en met je meekijkt? Dat kan bij DOK, de bibliotheek van Delft. Samen met een digimaatje oefen je op jouw eigen smartphone, laptop of tablet.

Ruud is digimaatje. Hij oefent al een tijdje samen met Andrea. We vroegen aan hen hoe dat gaat.

Ruud, je bent digimaatje, wat is dat eigenlijk?

Een digimaatje helpt een ander de digitale wereld beter te begrijpen. Alles gaat tegenwoordig digitaal. Een papieren brief ontvang je bijna niet meer. En al die bedrijven en instellingen gaan ervanuit dat iedereen daarmee om kan gaan. Maar bijvoorbeeld een foto of bijlage meesturen in een email, dat kan niet iedereen. Het is heel vervelend als het jou niet lukt. Het kan ook financiële gevolgen hebben: Mensen weten bijvoorbeeld niet hoe ze huur -of zorg toeslag moeten aanvragen. Of ze krijgen boetes omdat ze niet weten hoe je online bepaalde gegevens in moet vullen.  

Andrea, hoe kwam je bij Ruud terecht?

Ik kwam naar het Taalhuis bij de bieb omdat ik mijn Nederlands wilde verbeteren. Toen zag ik dat ik me kon aanmelden voor een digimaatje. Een mooie combi, Nederlands oefenen en ook digitaal vaardiger worden. Als ik een e-mail moet schrijven wil ik dat mijn Nederlands ook goed is. Ruud kijkt mee en kijkt gelijk naar mijn Nederlands.

Andrea, wat heb je zoal van Ruud geleerd?

Heel veel. Bijvoorbeeld foto’s versturen via de laptop en email versturen via de telefoon. Ik ben onzeker, Ruud stelt me gerust, legt het me goed uit en daarom voel ik me veilig. Mijn angst voor het digitale wordt minder. We hebben ook samen op websites gekeken, bijvoorbeeld Marktplaats.

Ruud, wat heb jij geleerd nu je digimaatje bent?

Veel! Eerst was ik taalmaatje. Toen kwam daar reken- en digimaatje bij. Ik vind het leuk om te zoeken wat iemand wel en niet kan. Ik vind het heel fijn te horen dat Andrea zich veiliger voelt door mijn hulp. En het is heel leuk om mensen te ontmoeten van over de hele wereld, het is gezellig. Ik krijg er veel terug. Waardering, inzichten en fijn contact. En ik krijg er energie van! 

Ruud, zou je mensen aanraden om vrijwilliger te worden?

Ja, zeker. Je moet het wel leuk vinden om met verschillende mensen om te gaan en veel geduld hebben. 

Andrea, zou je andere mensen aanraden om ook bij de bieb een digimaatje aan te vragen?

Ik zou het iedereen aanraden die moeite heeft met bijvoorbeeld e-mail. Gewoon naar de bieb gaan en hulp vragen. Het is goed voor onze samenleving. Samen oefenen is heel fijn. Ik ben heel dankbaar dat dit kan.  

Taal- reken of digimaatje. Iets voor jou?

Wil jij ook samen leren met een digimaatje, of misschien juist een digimaatje worden? Meld je dan bij DOK Voorhof, de bibliotheek. Een e-mail sturen kan ook, taalhuis@dok.info. Of bekijk de vrijwilligersvacatures via onze Werken bij DOK pagina's. Meer weten over Taalhuis (taal, rekenen en basisvaardigheden)? Bekijk dan de pagina Taalhuis.

werken bij DOK

Taalhuis