Persoonlijke hulp bij het IDO
DOK, de bibliotheek van Delft, is méér dan alleen een plek vol boeken. Je kunt er ook terecht met vragen over de Digitale Overheid. Wat dat inhoudt? Stap-voor-stap uitleg over het aanmaken van een DigiD bijvoorbeeld, of hulp bij het maken van een afspraak met de gemeente. Kortom, hulp bij alles waarvan de overheid tegenwoordig verwacht dat je het via je computer of smartphone regelt. Op vaste dagen in de week zitten medewerkers klaar bij het IDO: het Informatiepunt Digitale Overheid. En naast het beantwoorden van vragen, maken de medewerkers ook graag even een praatje met de bezoekers!
Een goed gevoel bij DOK
Mevrouw Vonk is onlangs verhuisd van Oostvoorne naar Delft en heeft al goed haar weg gevonden in haar nieuwe stad. In haar oude woonplaats was ze regelmatig in de bibliotheek te vinden. “Op een gegeven moment word je kind aan huis, en ik kreeg altijd een vriendelijke begroeting. Datzelfde gevoel heb ik ook bij DOK OPEN.”
Moeite met berichten van de overheid
Mevrouw Vonk kwam voor het eerst naar DOK met een vraag voor het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid). Ze had een probleem met haar computer: ze wist niet hoe ze een bericht kon lezen in de Berichtenbox van MijnOverheid. Ze kreeg wel meldingen dat er berichten klaarstonden, maar deze verwezen naar de Berichtenbox. “Als je dat nog nooit hebt gedaan, is het lastig om te begrijpen hoe je die berichten kunt openen. De digitale wereld is een verschrikking. Toen mijn man nog leefde, deed hij dat soort dingen.”
Persoonlijke hulp
De medewerkers van het IDO krijgen vaak vragen over het gebruik van apps en zien dat persoonlijke hulp echt nodig is. Bezoekers reageren na afloop altijd opgelucht dat ze hun digitale post eindelijk kunnen lezen. “Vragen over computers en mobiele telefoons blijven altijd bestaan – vooral onder ouderen,” geeft mevrouw Vonk aan. Ze is erg blij met alle hulp die de bibliotheek biedt.
Digimaatje
Sinds kort heeft mevrouw Vonk ook een Digimaatje bij DOK OPEN. “Dat maakt mij handiger, door te oefenen. Taal en muziek vind ik makkelijker om te leren, maar digitale middelen zorgen voor weerstand, en dat maakt het ingewikkeld. Ik vind het fijn om samen met iemand te oefenen die daar ervaring en verstand van heeft. Ik vond het altijd heel vanzelfsprekend om anderen te helpen, maar toen ik zelf hulp moest vragen, was dat anders. Uiteindelijk ben ik blij dat ik over die drempel ben gestapt. Mijn doel is om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.”
We zullen mevrouw Vonk zeker vaker zien bij de bibliotheek. Voor haar is het dé plek om informatie te vinden over activiteiten in de stad, Delftenaren te ontmoeten en actief te blijven. Zo struint ze regelmatig langs het folderrek om te zien waar ze aan kan deelnemen. Onlangs is mevrouw Vonk lid geworden van een koor en een wandelgroep in de Delftsehout. In Oostvoorne was ze buurtverbinder en actief als Taalcoach. Als ze wat meer gesetteld is, wil ze graag vrijwilligerswerk doen voor Delftenaren.
Heb je een vraag voor het IDO of ben je benieuwd wat het IDO voor je kan betekenen? Kom dan gerust eens langs! Het is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Meer informatie en openingstijden vind je op dok.info/ido.