Eerste Vindplaats met themaroute geopend
Dinsdag 6 oktober opende burgemeester Van Bijsterveldt de nieuwe schoolbibliotheek van de Delftsche Schoolvereeniging (DSV).
Omringd door leerlingen uit alle groepen opende burgemeester Van Bijsterveldt met een grote schaar de nieuwe Vindplaats. De burgemeester was enthousiast over de prachtige ruimte en de mooie boeken. In gesprek met de kinderen vertelde zij dat ze zelf ook graag en veel leest en hoe belangrijk het is om op jonge leeftijd goed te leren lezen: ‘Er zijn best veel volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven en dat is zo jammer. Het is belangrijk om goed te leren lezen en daarvoor moet je heel veel boeken lezen. En met een boek ben je nooit alleen. Je bent in een andere wereld en hebt altijd een soort vriend bij je.’
Ook de school onderstreept het belang van leesbevordering. Samen met DOK is de laatste maanden hard gewerkt aan de door de DSV zelf gefinancierde Vindplaats. De school heeft gezorgd voor een mooi ingerichte ruimte met op maat gemaakte boekenkasten. Er zijn speciale bakken voor de prentenboeken, zodat de jongste leerlingen de voorkant van het boek zien. Er zijn nisjes gemaakt waar kinderen even rustig kunnen lezen. De vloer is met verhogingen opgebouwd, waardoor het idee van een podium met tribune ontstaat; een ideale ruimte om activiteiten te organiseren die het leesplezier vergroten. De Vindplaats wordt ook door de inpandige BSO en de peuterspeelzaal gebruikt.
Themaroute
De DSV is de veertiende school met een Vindplaats. Het is echter de eerste school waarbij de boeken op thema staan ingedeeld. De thema-indeling is door kinderen zelf, de DOK designers, uitgedacht: zij leerden DOK dat niet de schrijver belangrijk is om een boek te kiezen, maar het onderwerp. Dit unieke concept kennen de leerlingen al van DOK in OPEN. Lees- en informatieboeken van eenzelfde thema staan hier bij elkaar. Bij DOK Voorhof worden de jeugdboeken momenteel ook zo ingedeeld.
DOK heeft positieve ervaringen met de themaroute: kinderen kiezen sneller boeken die ze eerder niet gevonden zouden hebben. De eerste resultaten van de collectieplaatsing laten maar liefst een stijging van 20% zien bij de informatieve jeugdboeken. In 2021 gaan nog meer Delftse scholen aan de slag met een eigen Vindplaats en uiteindelijk is het de bedoeling dat in alle Vindplaatsen de collecties op thema in de kast staan.
Wat gebeurt er in een Vindplaats?
Net als op de andere Vindplaatsen in de Delftse scholen, ondersteunt DOK het hele schooljaar de leerlingen en het team van de DSV bij het vergroten van de taalontwikkeling van kinderen. Een leesspecialist van DOK zal wekelijks met een speciaal programma ‘leesbevordering’ bijdragen aan het vergroten van het leesplezier bij de leerlingen van groep 1 tot en met groep 8. Plezier in lezen betekent dat kinderen meer gaan lezen en dat zorgt voor een hoger taal- en leesniveau.