Student in de klas editie 2024
‘Student in de Klas’ is een projectweek waarin studenten van de docentenopleiding beeldend van de Willem de Kooning Academie lessen geven op basisscholen in Delft, Zoetermeer en in het Westland. In Delft doen er jaarlijks 3 scholen mee.
In de week van 11 t/m 15 november vond de zevende editie van het project ‘Student in de Klas’ plaats. De scholen bedenken zelf een uitgangspunt voor de les, bijvoorbeeld een les passend bij een overkoepelend thema of een specifieke techniek, of een bepaald materiaal dat weinig gebruikt wordt. Een groepje van twee of drie studenten werkt samen op 1 school. Ieder studentengroepje wordt begeleid door een kunstdocent. In Delft zijn dat kunstdocenten die werken voor het project DOK Cultuurhelden. Een studentengroepje geeft op één basisschool dezelfde les aan drie verschillende groepen. De kunstdocent en de leerkracht geven feedback op lesinhoud, uitvoering en op pedagogische en didactische vaardigheden. Zo wordt de les bij elke keer uitvoeren nog sterker.
Verbindingen – Circus-collage – Delftse kunst
Studenten Dani, Amelie en Rylan werkten op de Freinetschool rond het thema ‘verbindingen’. Kunstdocent Martina Babij hielp en inspireerde de studenten. Dat ging om het letterlijk verbinden van verschillende restmaterialen. Maar de studenten lieten de leerlingen ook nadenken over figuurlijk verbinden. Als entree werden de leerlingen met elkaar verbonden via een lange woldraad. De leerlingen genoten van het idee van verbinden en maakten met elkaar een stad vol met ontmoetingsplekken. Zo ontstond er bijvoorbeeld een café voor dieren, met op het dak een plek om te gamen. En een combinatie van een treinstation met een gemeentehuis. En een museum met een speciale LGBTQ+ muur, waardoor LGBTQ+ mensen zich met elkaar verbonden kunnen voelen.
Isis, Rosa en Wout bedachten een les rond het thema ‘circus’ met als techniek ‘collage’. Die les voerden ze uit op de Dalton Eglantier Buiten. Er wordt altijd gekozen voor 3 klassen uit dezelfde bouw. Op deze kleine school was dat lastig, daardoor maakten deze studenten samen met kunstdocent Eva van den Hove verschillende lessen: voor de taalklas, de kleuters en groep 7/8. Alle groepen werkten met collagetechnieken. Motorische vaardigheden als scheuren en plakken stonden voorop bij de kleuters, en bij de andere groepen werkten de leerlingen aan een vertaling van een 2D ontwerp naar een 3D collage. Ook hier begon de les weer met een nieuwsgierig makende entree: een van de studenten kwam ‘te laat’ binnen, met een koffer vol met clownsspullen. De leerkrachten van de school waren dolblij met een les die ‘zo anders dan anders’ was.
Anna, Stacey en Erykah werden begeleid door kunstdocent Ingrid Meus. Zij verrasten het Max Havelaar Kindcentrum met een les waarin de leerlingen werkten als Delftse kunstenaars. De leerlingen kregen een brief van fictieve leerling Finn. Finn had hulp nodig met het maken van kunstwerken van karton voor een museum. En die kunstwerken moesten passen bij de stad Delft. Het verhaal sloeg aan en er werd vol overgave gewerkt. Leerkrachten lieten weten dat het prachtig was om hun leerlingen zo te zien.
Evalueren en tips toepassen
Na de eerste les werd er meteen geëvalueerd met de leerkracht en de kunstdocent. De tips van de eerste evaluatie konden zo meteen worden toegepast in de latere lessen. Een paar punten: Materiaal laten zien inspireert, maar stuurt ook. Dus als je alleen kleine stukjes karton laat zien, gaan de leerlingen ook met kleine stukjes karton werken. En als je een ‘ja/nee’ vraag stelt aan de groep, komt er vaak alleen ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord, zeker als het ook nog een beetje spannend is dat er drie vreemde juffen/meesters zijn.
Tips: Laat variaties van materiaal zien, en nodig uit om het op verschillende manieren te bewerken via kleine deel-opdrachten. En stel een open vraag als je meer wil horen dan ‘ja’ of ‘nee’. In de kring zitten kan ook helpen om een gesprek op gang te brengen.
Student in de klas is elk jaar weer inspirerend voor de scholen, de studenten en de kunstdocenten van Cultuurhelden. Leerkrachten en leerlingen zijn er heel enthousiast over, daarom laten we regelmatig andere scholen deelnemen.
Wil jouw school in november 2025 graag een studentengroepje ontvangen en zich laten verrassen door een geweldige kunstles? Neem dan contact op met adviseur Judith van den Berg van Cultuurhelden: j.vandenberg@dok.info.
DOK Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft.
Fotografie: Martina Babij