Ter inspiratie: de Freinet Ontwerp Weken
De Freinetschool in Delft doet al jaren mee met DOK Cultuurhelden. Om precies te zijn: sinds 2015. Elk jaar in maart organiseren ze de ‘Freinet Ontwerp Weken’. Ze kiezen een schoolbreed thema en vervolgens gaan alle groepen op hun eigen manier aan de slag met verschillende ontwerpvragen. Dit jaar was het thema ‘Beeldende kunst uit de 17e eeuw’. De techniekcoördinator Malika Verbeek en de cultuurcoördinator Christel Koop schreven een kort verslag, dat we graag met jullie delen.
De start
De start van de Freinet Ontwerp Weken is een echte ‘entree’. Er gebeurt iets bijzonders waardoor de leerlingen nieuwsgierig worden en graag op onderzoek gaan. Dit jaar kwam een groep leerkrachten en leerlingen langs, op elke locatie. Ze waren uit een 17e-eeuws schilderij gestapt en verbaasden zich: Hé waar zijn we nu? Zijn we in een klooster? In een kerk? Ik zie geen kaarsen? Huh: waar komt het licht ineens vandaan?
Het vervolg
Na die inspirerende entree gaan de leerlingen zo zelfstandig mogelijk verder. De school werkt samen met ontwerpexperts Joke Visschedijk en Els Kok. Deze ontwerpexperts ondersteunen de leerkrachten en de leerlingen bij het maken van ontwerpvragen. Een paar voorbeelden van ontwerpvragen:
- Hoe kun je schilderijen in een museum leuker maken voor kinderen?
- Iedereen wil naar de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen het schilderij goed kan zien?
De leerlingen gaan heel gemotiveerd met de ontwerpvraag aan het werk. De jongere leerlingen starten vaak meteen met maken, en bedenken al werkend hun oplossingen. De oudere leerlingen beginnen bijvoorbeeld eerst met tekenen.
De presentatie
Iedere groep presenteert de ontwerpen die gemaakt zijn aan een andere groep. Die presentatie kan van alles zijn: een toneelstuk, een powerpoint, een praatje of een lied. Alles kan! Bij de bovenbouwgroepen komen de ontwerpexperts langs bij de presentaties, ze bekijken de eindproducten en ze geven feedback. Hierdoor wordt er nog serieuzer aan de presentaties gewerkt.
Dit jaar was er nog een extra presentatie. Beeldende kunst is vaak in een museum te vinden. Dus werd er een schoolbreed museum ingericht waar alle ouders en leerlingen naar elkaars kunstwerken mochten komen kijken. Op iedere locatie was een bingokaart gemaakt met een puzzel, waarmee leerlingen en ouders op zoek konden naar de gemaakte kunstwerken. Betrokkenheid en enthousiasme gegarandeerd!
DOK Cultuurhelden
Enthousiast geworden? Met Joke van Ontwerpen in de klas (een initiatief van ontwerpbureau Meeple) heeft DOK Cultuurhelden vooral in de eerste projectperiodes veel samengewerkt. Op dit moment is zij betrokken bij een Cultuurheldenactiviteit op Cultuurheldenschool Het Mozaïek.
Cultuurhelden werkt samen met 15 Delftse scholen en meer dan 20 zzp-kunstdocenten en trainers aan cultuureducatie. Een Cultuurheldenschool financiert de deelname aan Cultuurhelden zelf mee met een kleine bijdrage (1,- of 2,- per leerling). Het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Delft dragen extra bij, waardoor voor elke school een ruim Cultuurheldenbudget ontstaat. We beslissen samen met de school wat er gebeurt met dat budget. Bijvoorbeeld: kunstdocenten maken samen met leerkrachten kunstlessen, en voeren die ook samen uit in de klas. We denken mee en leveren maatwerk.
Wil je meer informatie? Neem contact op met projectleider Cultuurhelden Janneke Baken via j.baken@dok.info.
Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft.