Terugblik masterclass Draagvlak voor cultuureducatie
Woensdagmiddag 25 januari deden 16 enthousiaste leerkrachten van 12 verschillende basisscholen mee aan de masterclass ‘Draagvlak voor cultuureducatie'. Leerkrachten die het belang van cultuureducatie inzien voor hun school staan vaak aan het roer van een veranderproces. Ze willen dat cultuureducatie met plezier wordt uitgevoerd, en ook wordt uitgedragen door hun collega’s. Want hoe goed de ideeën en een (cultuur)plan ook zijn, zonder de acceptatie en medewerking van collega's wordt het niks. Hoe krijg je cultuureducatie in de harten van je teamgenoten?
Trainer Ben Hekkema liet theorie en praktijk hand in hand gaan. Wie zijn de ‘early adopters’ in je organisatie? Wie vormen de middenmoot, en wie zijn de mensen die wat meer tijd nodig hebben? (Adaptive theory, Rogers). Hoe buig je een bestaande situatie om? (Theorie U, Glas en Lemson)
Op sommige scholen is dit een proces dat nog moet beginnen. Daar is nog weinig draagvlak voor cultuureducatie. Andere scholen hebben een betrokken team, maar ook daar is het belangrijk om die betrokkenheid warm te houden. Het woord ‘modder’ werd genoemd als verbeelding van het proces. Het hoeft niet meteen perfect te zijn, er kan veel weerstand zijn, je gaat stapje voor stapje aan het werk en je hebt vaak een lange weg af te leggen. Alle leerkrachten gingen met nieuwe energie en concrete ideeën de deur uit.
Een paar van de reacties:
‘Ik heb zin om in de modder te gaan staan’
‘Enthousiasme, tempo, humor en kennis’
‘Binnenkort een gesprek met de directeur!’
‘Ik heb weer nieuwe energie gekregen’
‘Dank voor de mooie tips! We staan aan het begin van een lange weg, ik hoop op veel moois’
Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft.