Terugblik op de Triceratops tentoonstelling

Gepubliceerd op: 24 september 2024 16:30

Deze zomer was er in OPEN aan het Vesteplein een echt Triceratops skelet te zien. De dino is er één van een kudde van vijf Triceratopsen. De volgende stop is een waanzinnige tentoonstelling in museum Naturalis in Leiden, waar alle vijf de Triceratopsen vanaf 18 oktober 2024 samen te zien zullen zijn.

De tentoonstelling in OPEN

In aanloop naar de expositie van het skelet had het publiek al kunnen kijken naar de opbouw ervan, met als hoogtepunt het plaatsen van de schedel op de dag van opening (5 juli). Het skelet van de ‘voorwereldlijke reus’ was in bruikleen gegeven door Naturalis en maakte deel uit van een kudde van vijf.  

Met steun van de Vriendenloterij werden de vijf verspreid over Nederland tentoongesteld. Naast Delft waren ze te zien in Leeuwarden, Haarlem, Tilburg en Maastricht. Na afloop van de exposities komen ze weer samen in Naturalis waar de kudde vanaf 18 oktober in z’n geheel is te zien.  

Voor Delft was dit een unieke en bijzondere gebeurtenis. Ook voor DOK was het de eerste keer dat er zo'n grote tentoonstelling in de bibliotheek te zien was. Yuri Matteman, directeur van de Delftse bibliotheek en zelf in het verleden werkzaam bij Naturalis, hoefde niet lang na te denken toen hij over de expositie werd benaderd. Er moest heel wat geregeld worden want er werden strenge eisen gesteld. Er mocht bijvoorbeeld geen direct zonlicht op het geraamte vallen en er moest een verzekering afgesloten worden. Voor het goed laten verlopen van de tentoonstelling werd een groep enthousiaste vrijwilligers geworven die de bezoekers van allerlei informatie over de Triceratops konden voorzien.  

Er werden in de tentoonstellingsperiode 500 extra bezoekers per dag geteld. Maar liefst 50062 bezoekers zagen de tentoonstelling. De drukste dag was 13 juli met niet minder dan 2719 bezoekers. Ook werden tijdens de tentoonstelling 284 gratis jeugdabonnementen afgesloten, waarbij een speciale Tricera-pas (mét dino-afbeelding!) uitgegeven werd. 

Kinderen konden twee speurtochten doen waarmee een dino-tattoo of een plastic dino kon worden gescoord. Er was een dino-lab waar kinderen overal aan mochten zitten; van dino-drol tot het puzzelen met een skelet van een Hartebeest. Er waren interessante Dino-talks die door bezoekers van alle leeftijden druk bezocht werden. 

Heb je de Triceratops in OPEN gemist, en ben je er toch razend nieuwsgierig naar? Of wil je hem gewoon nóg een keer bekijken? Dan ben je vanaf 18 oktober welkom in museum Naturalis, Leiden. 

naar museum Naturalis