Toolkit: hoe in te zetten door vrijwilligers Taalhuis

Als vrijwilliger Taalhuis begeleid je een-op-een een volwassene, je maatje. Jouw maatje wil vaardiger worden op het gebied van taal, rekenen of met de computer. Is jouw maatje ook een ouder met kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 16 jaar? Dan kun je de toolkit ook inzetten tijdens het maatjestraject.

Praatkaarten 2-4 jaar

Niet voor alle ouders is praten met hun jonge kind over alledaagse dingen vanzelfsprekend. Praten met je kind is het beste dat je je kind kunt meegeven. Om dit te stimuleren kun je de praatkaarten van DOK gebruiken. In totaal zijn er tien praatkaarten; een instructiekaart en negen thema kaarten. Bij ieder thema is er een vraag over taal, rekenen en digitaal. Neem met je maatje de praatkaarten samen door op taal- en woordgebruik en bespreek hoe hij/zij deze praatkaarten kan inzetten om met het kind te praten en zo de taal te oefenen en de woordenschat uit te breiden. Leg hierbij uit dat dit ook in de gezinstaal mag. Het gaat om het gesprek dat ontstaat. Een rijke moedertaal is van groot belang voor het leren van het Nederlands.

Theaterleesboek 6-12 jaar

In het theaterleesboek ‘Superkracht’ vind je zes verhalen die aansluiten bij de basisvaardigheden: taal, rekenen en digitaal.

Theaterlezen is samen voorlezen, waarbij twee of meer lezers een personage (rol) spelen en het verhaal samen beleven, dit samen lezen vergroot het leesplezier. Met theaterlezen ontstaat er een mini-toneelstuk.

Tijdens het maatjestraject kun je samen met jouw maatje het theaterboek ‘Superkracht’ bespreken, je kunt ook de verhalen samen lezen. Geef jouw maatje ook uitleg hoe hij/zij dit boek samen met het kind kan lezen. Met elkaar kun je verder praten over de verhalen.

Praatkaarten 12-16 jaar

In de leeftijd van 12-16 jaar bevinden jongeren zich in een ontwikkelingsfase waarin ze zowel fysiek als mentaal grote veranderingen doormaken. Dit is ook de periode waarin ze steeds meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid beginnen te krijgen.

Gesprekken helpen jongeren niet alleen om belangrijke vaardigheden en kennis op te doen, maar versterken ook de band tussen ouders en kinderen. Zo ontstaat een ondersteunende en open communicatie die heel belangrijk is tijdens deze levensfase.

De praatkaarten zijn een inspiratie voor de ouder om een gesprek te starten met hun kind. Op de praatkaarten staan prikkelende vragen over taal, rekenen en digitaal. De vrijwilliger introduceert de praatkaarten bij de ouder en doet voor hoe deze kaarten in te zetten zijn met het kind.

 

Wil je de toolkit inzetten tijdens jouw Taalvisite of maatjestraject? Al het materiaal ligt voor je klaar bij DOK Voorhof!

contactgegevens DOK Voorhof