Inspiratiebijeenkomst ‘Eigen kennisbronnen van leerlingen gebruiken’

Gepubliceerd op: 18 juli 2024 09:00

DOK Kunst- en cultuureducatie nodigt je uit voor weer een toffe inspiratiebijeenkomst op vrijdagmiddag 8 november! Je bent van harte welkom om inspiratie op te doen over ‘eigen kennisbronnen van leerlingen’ en hoe die gebruikt kunnen worden in kunsteducatie.

Deze middag is voor leerkrachten, educatiemedewerkers en kunstdocenten, werkzaam in/voor Delftse scholen (PO en VO). Het programma is in OPEN, en start om 16:00 met een plenair gedeelte op het podium. Drie specialisten kunsteducatie delen theorie en praktijk. Daarna zijn er 3 workshops waar je uit kunt kiezen, gegeven door inspirerende kunstdocenten. We sluiten af met een borrel. Onderaan deze pagina vind je de aanmeldknop. Wil je deelnemen aan een workshop? Aanmelden is vereist en er is een maximum aantal deelnemers per workshop.

Het onderwerp

'Eigen kennisbronnen’, wat zijn dat? De manier waarop het eten thuis wordt bereid. Of de muziek waar je naar luistert. Dat wat je leert tijdens een potje voetbal, dansen of gamen. Hoe je je door Delft beweegt. De talen en verhalen waarmee je bent opgegroeid. De hobby van opa, of die van je vrienden. ‘Eigen kennisbronnen van leerlingen’, dat is alles wat een leerling ‘meekrijgt’ buiten het lesprogramma op school.

En wat kun je ermee in kunsteducatie?

Eigen kennisbronnen zijn bijzonder goed te gebruiken in kunsteducatie. Waarom zijn eigen kennisbronnen belangrijk, en hoe gebruik je ze in kunsteducatie? Dat is precies waar we op ingaan deze middag.

Programma

  • 15:30-16:00
    Inloop en een hapje
  • 16:00-17:10
    Plenaire presentaties
    - Ben Hekkema (trainer en specialist diversiteit & inclusie in (kunst)educatie) vertelt over de theorie ‘Funds of Knowledge’, en over een indrukwekkend onderzoek op een paar scholen in Nederland.

    - Fianne Konings (onderzoeker en specialist cultuuronderwijs) gaat in op het belang van eigen kennisbronnen van leerlingen. Ze vertelt over ‘Ervaringen die er voor een leerling toe doen’ en de rol van die ervaringen in een kunstles. Zij baseert zich onder meer op de theorie Cultuur2.

    - The Big Mo (theatergezelschap dat veel in co-creatie met leerlingen werkt) laat zien hoe eigen kennisbronnen van het publiek gebruikt worden in een interactieve theatervoorstelling.

  • 17:15-18:00
    Workshops (kies er 1)
    Na het gezamenlijke gedeelte kun je naar een van de drie workshops. Hier ervaar je zelf hoe het is om je eigen kennisbronnen te gebruiken. Wil je meedoen aan een workshop, schrijf je dan meteen in, want er is maar beperkt plaats.

    - Trainingsacteur Renske Hoeksema: Theater en eigen kennisbronnen (m.m.v. Fianne Konings). Renske werkt bij DOK als theaterdocent.

    - Woordkunstenaar Wessel Klootwijk: Spoken word en eigen kennisbronnen Wessel is bij DOK kunstdocent Spoken word.

    - Beeldend kunstenaar Ingrid Meus: Beeldend aan het werk met eigen kennisbronnen. Ingrid werkt bij DOK als kunstdocent beeldend.

    - Eventuele vierde workshop: bij over-inschrijving van deze drie workshops wordt een vierde workshop georganiseerd op het podium.

Praktische informatie

  • Doelgroep: leerkrachten, educatiemedewerkers en kunstdocenten werkzaam in Delft (PO en VO) 
  • Wanneer: vrijdag 8 november 2024
  • Waar: OPEN, Vesteplein 100, Delft 
  • Kosten: geen  
  • Inloop: 15:30 
  • Aanvang plenair programma op het podium: 16:00  
  • Aanvang workshops: 17:15 (vooraf inschrijven vereist) 
  • Maximum aantal deelnemers per workshop: 15 
  • Napraten met een drankje: 18:00 (vooraf aanmelden is fijn) 

Heb je vragen over de inspiratiebijeenkomst? Mail Judith van den Berg op j.vandenberg@dok.info

Meld je aan voor de inspiratiebijeenkomst en voor een van de workshops! 

Meer weten over de programma’s van DOK Kunst- en cultuureducatie

Lees meer over KLIK PO

Lees meer over KLIK VO

Lees meer over Cultuurhelden

De Inspiratiebijeenkomst is onderdeel van DOK Cultuurhelden. Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Delft.