Toolkit: hoe in te zetten door vrijwilligers Taalvisite

Als vrijwilliger van Taalvisite richt jij je op het verkleinen van de taalachterstand bij een kind in de leeftijd van 2 tot en met 12 jaar. De kinderen die in aanmerking komen voor Taalvisite hebben moeite met lezen en taal(verwerving). Je onderneemt allerlei taalactiviteiten met de kinderen en hun ouders. Ouders worden gestimuleerd om actief een bijdrage te leveren bij de Taalvisite. De (producten uit de) Toolkit voor de doelgroep van 2 tot en met 12 jaar kun je inzetten tijdens de Taalvisite.

Praatkaarten 2-4 jaar

Niet voor alle ouders is praten met hun jonge kind over alledaagse dingen vanzelfsprekend. Om ouders te stimuleren meer met hun kind te praten en hen ervan bewust te maken dat praten met je kind het beste is dat je je kind kunt meegeven, kun je deze praatkaarten gebruiken. In totaal zijn er tien praatkaarten; een instructiekaart en negen thema kaarten. Bij ieder thema is er een vraag over taal, rekenen en digitaal.

Hoe werkt het?

Zoek een praatkaart uit die past bij de invulling van de Taalvisite of de interesse van het kind. Bespreek samen met de ouder en het kind de praatkaart en geef de ouder uitleg hoe hij/zij deze praatkaarten ook zelf als speel-activiteit kan inzetten.   

Theaterleesboek 6-12 jaar

In het theaterleesboek ‘Superkracht’ vind je zes verhalen die aansluiten bij de basisvaardigheden: taal, rekenen en digitaal. Theaterlezen is samen voorlezen, waarbij twee of meer lezers een personage (rol) spelen en het verhaal samen beleven, dit samen lezen vergroot het leesplezier.  Met theaterlezen ontstaat er een mini-toneelstuk.  Bij Theaterlezen kan de ouder al lezend meedoen en of als publiek kijken en luisteren naar jullie leesvoorstelling. Met elkaar kun je verder praten over de verhalen en zo een zaadje planten bij de ouders voor het verder oefenen met taal, rekenen en digitaal.    

Praatkaarten 12-16 jaar

De doelgroep 12 – 16 jaar behoort niet tot de Taalvisitedoelgroep. Mocht je meer willen weten over het gebruik van de praatkaarten 12- 16 jaar kijk dan bij Toolkit hoe in te zetten door vrijwilligers Taalhuis.

Informatie Taalhuis voor ouders

Wil de ouder zelf vaardiger worden in taal- rekenen en digitaal? Verwijs dan door naar het Taalhuis. Geef de informatieflyer van het Taalhuis, of loop tijdens jouw bezoek aan de bibliotheek als onderdeel van Taalvisite, eens langs bij het Taalhuis. De medewerkers van het Taalhuis kunnen ouders informeren over de leermogelijkheden die er in Delft zijn en ze verder helpen met hun hulpvraag. 

Wil je de toolkit inzetten tijdens jouw Taalvisite of maatjestraject? Al het materiaal ligt voor je klaar bij DOK Voorhof!

contactgegevens DOK Voorhof