Klik 1

Programma 2024-2025


Groep 1 en 2

Startdatum
Na de herfstvakantie 2024
Locatie
In het speellokaal op school en/of op de Vindplaats

Pimpelpaars met een gouden randje 
Tijdens deze interactieve danstheatervoorstelling nemen twee dansers met live vioolspel de leerlingen mee in de wondere wereld van kleur. Hoe beleven we kleur eigenlijk en welke rol speelt kleur als we denken aan emoties? Gaat de kleur rood over liefde of over boosheid? Word je van groen rustig en van geel blij? Tijd om kleur te bekennen. En, wat zit er toch in die gouden kist?

download lesbrief Pimpelpaars met een gouden randje

Kleurig boek  
Er komt iemand van DOK op bezoek in de klas om voor te lezen uit een boek over kleur en emoties. Er is ook een leeg boek. Kunnen de leerlingen dit vullen met kleurige emoties?  Deze voorleesworkshop is een verwerking op de voorstelling Pimpelpaars met een gouden randje.

Groep 3 en 4

Startdatum
Januari 2025 
Locatie
DOK, de bibliotheek van Delft en op school 

Verhaal in beeld
De leerlingen brengen een bezoek aan DOK. In dit huis van verhalen ontdekken ze niet alleen verhalen in boeken maar ook in afbeeldingen. Tijdens een klassikaal gesprek bespreken de leerlingen enkele tekstloze prentenboeken en kunstwerken. Aan het eind maken zij een aanzet voor hun eigen verhaal. Dit wordt tijdens een workshop in de klas verder uitgewerkt.

Jouw verhaal in beeld 
De leerlingen hebben eerder een bezoek gebracht aan DOK waarbij zij kennis hebben gemaakt met verhalen in boeken en afbeeldingen. Tijdens deze workshop gaan de leerlingen, onder begeleiding van een kunstdocent, verder met hun eigen verhaal en maken zij daar een afbeelding bij. Alle verhalen samen vormen het verhaal van de klas.


Groep 5 en 6

Startdatum
Maart 2025
Locatie
Oude Kerk en op school

Ontdek de Oude Jan
De leerlingen nemen een kijkje in de Oude Kerk van Delft. Door te luisteren, te denken en te doen onderzoeken zij vragen zoals: hoe oud is deze kerk eigenlijk? Waarom staat hij zo scheef? En welke beroemde Delftenaren liggen er begraven? 

Glas in lood
In de middeleeuwen konden de meeste mensen niet lezen. In de kerk vertelde men daarom verhalen door ze uit te beelden op glas.  Na het bezoek aan de Oude Kerk gaan de leerlingen op school aan de slag in een beeldende les. De leerlingen ontwerpen en maken hun eigen glas-in-lood raam over de Delftse geschiedenis. 

Groep 7 en 8

Startdatum
April 2025
Locatie
Theater de Veste/in de klas 

Theatervoorstelling Willem! 
Museum Prinsenhof Delft en de zAAk A presenteren: Willem!, een interactieve, humoristische en filosofische jeugdtheatervoorstelling over Willem van Oranje. De voorstelling daagt de leerlingen uit om te filosoferen over vragen als: Wat betekent het om bij een groep te horen, en wie bepaalt dat? Wanneer mag je in opstand komen? En wanneer is braaf zijn laf?  Omdat het museum vanaf januari 2025 gesloten is voor een verbouwing vindt de voorstelling plaats in Theater de Veste.  

Willem en ik  
In de week na de voorstelling komt een museumdocent van het Prinsenhof langs in de klas. De leerlingen filosoferen verder met elkaar en blikken terug op de voorstelling. Wat hebben ze geleerd over Willem van Oranje? En wat over zichzelf?